Als je thuis meer ruimte nodig hebt maar niet wilt verhuizen, dan is een uitbreidingsproject misschien wel iets voor jou. Er zijn tal van overwegingen om te maken voordat je kiest voor een uitbreiding van je huis: van hoeveel waarde een uitbreiding zal toevoegen, of een uitbreiding economisch haalbaar is (rekening houdend met de plafondwaarde van vergelijkbare woningen in je gebied) en hoe de toevoeging gaat werken met de bestaande woning, zowel intern als extern.

Hier zijn 4 tips om succesvol ruimte toe te voegen aan je woning.

1. Verander je bestaande ruimte

Wanneer je gaat uitbreiden, loont het de moeite om je bestaande ruimte aan te passen om de nieuwe uitbreiding te laten werken. Deze herindeling stelt je in staat om de optimale indeling te bepalen, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de toegang, het uitzicht, het natuurlijke licht en de privacy.

Binnenwanden en deuropeningen kunnen worden toegevoegd of verwijderd om de ruimte te creëren die je nodig hebt voor de uitbreiding. Denk aan de positie van de entree en de centrale hal – die efficiënt naar alle belangrijke ruimtes moet leiden – en de relatie tussen de belangrijkste ruimtes, zoals de nabijheid van de eetkamer tot de keuken.

2. Overweeg twee verdiepingen

Het bouwen van twee verdiepingen in plaats van één is een goed idee voor degenen die maximale prijs-kwaliteitverhouding willen bereiken met een uitbreiding, omdat de gemiddelde kosten per vierkante meter worden verlaagd door de duurdere elementen van dak en funderingen over een groter oppervlak uit te rekken.

3. Geef je huis een volledige make-over

In plaats van een uitbreiding bouwen die past bij de bestaande bouwstijl van je woning, kan het project onderdeel worden van een totaal herontwerp dat het uiterlijk van je woning volledig transformeert. Dit is een goede manier om karakter en waarde toe te voegen aan gebouwen die saai, utilitair, of die in het verleden onzorgvuldig zijn uitgebreid.

4. Omgevingsvergunning

Als je wilt uitbreiden of verbouwen, heb je meestal een omgevingsvergunning nodig. In sommige situaties is er slechts een melding vereist voor het uitbouwen of verbouwen. Zorg dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint aan de uitbreiding en raadpleeg eventueel een juridisch loket die gespecialiseerd is in bouwrecht.